Paleo lifestyle

Onze leefstijl in de westerse maatschappij is in de afgelopen duizenden jaren sterk veranderd. In de afgelopen 100 jaar nog veel sterker. We staan steeds verder van de natuur af. In onze manier van bewegen, maar ook in onze voeding en manier van eten. Gevolg: diverse, vaak chronische, aandoedingen en ziektes. Het Paleo voedingspatroon helpt je om terug te gaan naar de basis: echte voeding, uit de natuur, met alle voedingsstoffen die je nodig hebt om een gezond lijf te houden.

Paleo staat voor ‘paleolitisch’ en verwijst daarmee naar de oertijd. De tijd voordat de mens zich op een vaste plek vestigde en onder andere granen ging verbouwen De introductie van granen en later suikers heeft grote gevolgen gehad voor onze gezondheid. Ook het eten/drinken van zuivel is iets dat we van nature nooit gedaan hebben. Aan sommige veranderingen zijn we inmiddels voldoende aangepast (evoloutie). Maar aan veel veranderingen niet. Dat komt doordat de tijd daarvoor veel te kort is geweest.

Het gevolg is: lagegraads chronische ontstekingen, insulineresistentie, leververvetting. Deze leiden op den duur tot ziektes als obesitas, diabetes type2, alzheimer, ms en parkinson.

De Paleo lifestyle draait om een voedingspatroon dat lijkt op dat van onze voorouders in de oertijd: groente, knollen, zaden, noten, eieren, vis en vlees. Je vermijdt alle bewerkte voeding zoveel mogelijk. Door het eten van gezonde vetten, eiwitten en vitamines & mineralen en het vermijden van slechte zaken als suikers, transvetten, te veel omega 6 vetten, gluten, melkeiwitten en lactose (als je daar op reageert) zorg je er voor dat je lichaam optimaal functioneert en doe je er alles aan om allerlei, vooral chronische, ziektes te voorkomen.

Door Vincent Barink